Fishers Police Station
Fishers, IN
Improving functionality with future growth in mind
Challenge: The Fishers Police Station serves one of the fastest growing communities in the state. The city’s rapidly growing and increasingly sophisticated police department needed more space in a facility that would accommodate future growth and blend seamlessly with the city’s master plan.
Solution: After winning the project as a result of a design competition, RQAW provided the city with a compact and efficient floor plan zoned by division and floor. It separates the active, publicly accessible divisions on the first floor from the more private and quiet divisions located on the second floor. Public and staff parking facilities have been separated as an additional security measure. The facility has a unique evidence storage and processing area and a four-station evidence laboratory. It also uses a Programmable Logic Controller (PLC) integrated security automation system. The facility's massing, exterior materials, colors and proportions were selected to be consistent with the neighboring municipal buildings, and blends with the city’s master plan. The 25,397-square foot facility accommodates current and future needs, allowing for staff growth of almost 100 percent. The project received a design award from the American Institute of Architects and the American Correction Association, and was exhibited in the Architecture for Justice Exhibition of the American Institute of Architects.

HIGHLIGHTS

Size: 48,000-sf
Completed: 2018
Drone shot of Fishers Police Station
Street view of Fishers Police Station front
aerial view of Fishers Police Department exterior - community infrastructure projects
Fishers Police Station Interior- meeting room
Fishers Police Station exterior